Cum ajută jocul copiii să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale?

Deși tindem să credem că învățarea apare doar în medii bine structurate, prin educație formală, teme și activități extracurriculare, jocul este o unealtă esențială în dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copilului. Acesta explorează mediul înconjurător, având libertatea să experimenteze, să lege prietenii sau să își exerseze perseverența.

 Fie că practică un sport sau se joacă liber, există o paletă largă de abilități ce sunt conștientizate, generate sau îmbunătățite, articolul de față propunându-și să treacă succint prin cele mai importante beneficii ale jocului, să explice de ce ar trebui ca el să fie o parte integrantă a vieții copiilor:

 1.Dezvoltarea abilităților sociale.

Jocul cu alți copii îi învață cum să facă parte dintr-un grup și ce anume presupune buna funcționare a acestuia. Negocierea, cooperarea si rezolvarea conflictelor sunt abilități esențiale ce sunt exersate în acest mod. De asemenea, integrarea într-un grup presupune să știi să urmezi indicațiile celorlalți dar și să te poți erija în lider atunci când este nevoie. Tot prin intermediul dinamicii de grup copilul devine conștient de modul în care comportamentul lui afectează pe cei din jur.

2.Dezvoltarea abilităților emoționale

Prin joc, copilul învață să își exprime emoțiile înainte de a deține limbajul necesar. Jocul devine un cadru sigur în care își poate elibera anxietatea, supărarea, furia sau bucuria acumulate într-un cadru formal precum școala. Atunci când se joacă, copilul trece prin multiple situații care generează un răspuns emoțional puternic, fiind nevoit să le gestioneze într-un mod adecvat. Conflictul apărut ca urmare a nerespectării unor reguli, neînțelegeri cu privire la rolul atribuit, etc, cer din partea copilului abilitatea de a se auto regla emoțional: să rămână calm, să își exprime clar nevoile și să nu apeleze la violență.

3.Îmbunătățirea sănătății fizice și psihice

Din punct de vedere fizic, jocul contribuie la dezvoltarea motricității, coordonării și forței musculare. Alergatul, cățăratul, mersul pe bicicletă sau  practicarea unui sport ajută la eliberarea endorfinelor, reducând nivelul de stres. La copii, stresul se manifestă prin iritabilitate, dificultăți de concentrare, probleme de comportament sau simptome fizice. Practicând o formă de mișcare, prin joc, aceste simptome dispar iar copilul poate face față mai bine cerințelor apărute pe parcursul zilei.

4.Dezvoltarea proceselor cognitive

Atât jocul structurat cât și cel nestructurat stimulează activitatea creierului și procese precum rezolvarea de probleme, memoria, atenția și limbajul. Jocurile de societate, spre exemplu, sunt un prilej foarte bun prin care copiii sunt nevoiți să gândească critic, să planifice și să găsească soluții sau să fie flexibili, căutând strategii noi în funcție de evoluția jocului. Limbajul se dezvoltă în timpul jocului de rol sau imaginativ, prin folosirea unui vocabular variat și relatarea structurată, logică. Copiii creează  situații variate și complexe, ce îi va obliga să utilizeze cuvinte noi și  să facă legături între personaje și evenimente.

After school CoolTure MindS Piața Victoriei – Titulescu, situat în inima sectorului 1, oferă copiilor programe de dezvoltare personală pline de experiențe memorabile, consolidând astfel cunoștințele pentru întreaga lor viață. Accentul nostru principal este pe educația bazată pe experiențe, unde învățarea practică primează în fața teoriei.

Înscrierile în programul de after school sunt deschise elevilor care învață la Școala 3 “Nicolae Titulescu”, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Școala Gimnazială 1 „Sfinții Voievozi”, Școala „Pia Brătianu”, Școala „Ion Heliade Rădulescu”, Școala 170 „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr.5, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

Începând din martie 2025, deschidem programul de activități de weekend pentru copii, în cadrul căruia vom desfășura vizite la muzee și obiective turistice, activități sportive în parc, programe de dezvoltare personală pentru creșterea inteligenței emoționale a copiilor, cursuri interactive de limbi străine, Soroban – aritmetică mentală, robotică și laboratoare de știință.

În cadrul after school CoolTure MindS se desfășoară în fiecare an Școala de Vară, cu abordări tematice captivante. Pe tot parcursul anului organizăm cursuri și ateliere de limbă engleză, germană, spaniolă, abac japonez/calcule mentale, șah, robotică, autoapărare și dezvoltare personală.

Foto by pvproductions on Freepik.

Previous
Previous

ADHD sau Neatenție Normală? Cum Recunoaștem Semnele și Când Este Momentul să Cerem Ajutor

Next
Next

Cum să transformi un moment tensionat într-o lecție valoroasă pentru copil?