Cum să transformi un moment tensionat într-o lecție valoroasă pentru copil?
În foarte multe situații, părinții se pot simți copleșiți în interacțiunea cu copiii lor: deși au cele mai bune intenții, oboseala, stresul, îi pot face să reacționeze impulsiv. Deși apare regretul și promisiunea interioară că lucrurile nu se vor mai repeta, este nevoie doar de încă o situație similară, pentru ca răspunsul să fie iar unul asemănător, automat.
Pentru a lua decizii conștiente, bazate pe principii și reguli stabilite și acceptate, este important să analizăm toate variantele și mai apoi să o alegem pe cea care este în concordanță cu rezultatul dorit. Să presupunem că un copil, frustrat de faptul că nu reușește să înțeleagă un anumit exercițiu la matematică, ia o jucărie și o trântește de pământ, stricând-o. Un răspuns automat, reactiv, ar conduce la ridicarea tonului, certatul copilului, chiar și o strângere puternică, urmate de o pedeapsă. Pe termen scurt, această metodă poate fi eficientă, însă nu doar că el va înțelege că frica și controlul sunt singurele metode prin care îi poți determina pe alții să facă ceea ce îți dorești, dar ele vor funcționa și ca unică motivație principală pentru el. Mai mult decăt atât, el nu va învăța modalități acceptate și echilibrate de a gestiona emoțiile în situații similare.
Iată 3 întrebări simple pe care un părinte și le poate pune astfel încât să genereze o situație de învățare, nu un răspuns bazat pe frică:
1.De ce a făcut asta?
În intensitatea momentului, este ușor să susținem faptul că o face pentru că nu este educat sau vrea să provoace, însă dacă ne detașăm și încercăm în mod autentic să înțelegem motivația, vom înțelege că, de multe ori, copilul a încercat să facă ceva sau să exprime ceea ce simte, însă nu a știut cum să gestioneze situația. Dacă privim astfel lucrurile, furia se va transforma în înțelegere și vom putea aborda problema într-un mod calm și constructiv.
2.Ce vreau să îl învăț?
Reținem faptul că scopul final nu este consecința, ci lecția pe care copilul o învață. Fie că este vorba de gestionare emoțiilor, de felul în care vorbește cu ceilalți, modul în care se organizează, etc, misiunea părintelui este aceea de a genera în copil abilități, nu răspunsuri și comportamente conduse de frică.
3.Care este cea mai bună metodă prin care o pot face?
În multe situații, copilul se va lovi de consecințe naturale ale comportamentelor lui și va învăța singur lecția: o notă mică la școală, excluderea dintr-un grup de prieten, durerea fizică, pentru a numi doar câteva. De aceea, părintele are atât rolul de a îi arăta copilului modalitățile prin care poate evita pe viitor situații similare, dar și de a îl face să înțeleagă ceea ce vrea să îi comunice, într-un mod empatic și iubitor, dar în același timp eficient.
Punând aceste 3 întrebări, trecerea de la un răspuns automat, impulsiv, la unul constructiv și conștient va fi mai ușoară, reușind nu doar să opriți comportamentul nedorit, ci și să învățați copilul abilități prin care să ia cele mai bune decizii.
After school CoolTure MindS Piața Victoriei – Titulescu, situat în inima sectorului 1, oferă copiilor programe de dezvoltare personală pline de experiențe memorabile, consolidând astfel cunoștințele pentru întreaga lor viață. Accentul nostru principal este pe educația bazată pe experiențe, unde învățarea practică primează în fața teoriei.
Înscrierile în programul de after school sunt deschise elevilor care învață la Școala 3 “Nicolae Titulescu”, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Școala Gimnazială 1 „Sfinții Voievozi”, Școala „Pia Brătianu”, Școala „Ion Heliade Rădulescu”, Școala 170 „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr.5, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.
Începând din martie 2025, deschidem programul de activități de weekend pentru copii, în cadrul căruia vom desfășura vizite la muzee și obiective turistice, activități sportive în parc, programe de dezvoltare personală pentru creșterea inteligenței emoționale a copiilor, cursuri interactive de limbi străine, Soroban – aritmetică mentală, robotică și laboratoare de știință.
În cadrul after school CoolTure MindS se desfășoară în fiecare an Școala de Vară, cu abordări tematice captivante. Pe tot parcursul anului organizăm cursuri și ateliere de limbă engleză, germană, spaniolă, abac japonez/calcule mentale, șah, robotică, autoapărare și dezvoltare personală.
Foto by Drazen Zigic on Freepik