Cum dezvoltăm controlul emoțional al copiilor? Strategii esențiale pentru părinți

Controlul emoțional reprezintă abilitatea de a gestiona emoțiile pentru a atinge anumite obiective, a duce la bun sfârșit sarcini sau a îți tempera comportamentul. De asemenea, presupune să faci față trăirilor negative, precum anxietatea, frustrarea sau dezamăgirea, accesând emoții pozitive ce te vor ajuta să depășești obstacolele și să perseverezi în ciuda adversităților.

Nou-născuții și bebelușii așteaptă de la părinții lor să le satisfacă nevoile fizice atunci când ele apar, iar când aceste nevoi sunt satisfăcute constant, au abilitatea să își exprime emoțiile între anumite limite. Se întâmplă însă ca părinții să nu poată întotdeauna să răspundă cu promptitudine la nevoile celui mic, așa că acesta învață să se autoregleze.

Pe măsură ce ne apropiem de anii preșcolarității, încep să apară variații destul de mari în abilitatea copiilor de a se regla. În timp ce unii copii au crize gestionabile și de intensitate moderată, alții trec prin tantrumuri violente ce pun la grea încercare resursele părinților. Copiii cu un control emoțional scăzut devin agitați atunci când apare ceva neprevăzut în rutina lor, dând dovadă de rigiditate crescută.

Odată atinsă mica școlaritate, acești copii au dificultăți în interacțiunile sociale: pierderea unui joc, oferirea unei jucării, respectarea regulilor unor jocuri nestructurate, etc. Pe de altă parte, copiii cu un control emoțional ridicat ies în evidență prin capacitatea de a face compromisuri sau a gestiona conflictele apărute.

Cunoscând aceste aspecte, iată câteva strategii esențiale prin care vă puteți ajuta copilul să își dezvolte această abilitate:

1. Controlați mediul (mai ales pentru cei mai mici)

Prin crearea unor rutine clare, precum cele ce țin de ora de trezire, mesele zilei, somnul de noapte, reduceți probabilitatea ca emoțiile copilului să devină incontrolabile. De asemenea, evitați mediile cu foarte mulți stimuli (zgomot puternic, lumini intense, aglomerație) sau părăsiți situația respectivă dacă emoțiile îl copleșesc.

2. Oferiți copilului strategii pentru a face față

Împreună cu copilul, puteți avea o înțelegere prin care, atunci când simte că emoțiile sunt prea puternice, să vă comunice faptul că are nevoie să fie singur (Ex: “Mă duc 5 minute la mine în cameră”).

Alte metode simple de autoreglare includ:

• Îmbrățișarea unei jucării preferate

• Ascultarea unei melodii liniștitoare

• Scurte exerciții fizice sau de relaxare (respirație profundă, meditație).

De asemenea, oferiți-i una, două fraze scurte pe care să și le spună cu voce tare atunci când emoțiile devin prea puternice. De exemplu, dacă tinde să renunțe la teme, spunând că un anumit exercițiu este prea greu, repetați împreună cu el:

„Știu că acest exercițiu este greu pentru mine, dar nu mă dau bătut și voi încerca cât pot de bine. Dacă nu reușesc, o chem pe mama.”

3. Citiți povești în care personajele manifestă comportamentele dorite

Câteva exemple utile includ:

• „Rățușca cea urâtă” – Încrederea și răbdarea te pot ajuta să treci peste momentele dificile.

• „Hansel și Gretel” – Frica este normală, dar curajul și calmul te pot ajuta să depășești obstacolele.

• „Micul Prinț” – Nu obiectele sunt importante, ci relațiile și emoțiile trăite împreună cu ceilalți.

Dezvoltarea controlului emoțional este un proces continuu, iar rolul părinților este esențial. Sprijinindu-i pe cei mici cu răbdare, empatie și strategii concrete, le oferim instrumentele necesare pentru a face față provocărilor vieții și a se dezvolta armonios.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpini în gestionarea emoțiilor copilului tău? Scrie-ne în comentarii!

After school CoolTure MindS(zona Piața Victoriei – Titulescu), situat în inima sectorului 1, oferă copiilor programe de dezvoltare personală pline de experiențe memorabile, consolidând astfel cunoștințele pentru întreaga lor viață. Accentul nostru principal este pe educația bazată pe experiențe, unde învățarea practică primează în fața teoriei.

Înscrierile în programul de after school sunt deschise elevilor care învață la Școala 3 “Nicolae Titulescu”, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Școala Gimnazială 1 „Sfinții Voievozi”, Școala „Pia Brătianu”, Școala „Ion Heliade Rădulescu”, Școala 170 „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr.5, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

În cadrul after school CoolTure MindS se desfășoară în fiecare an Școala de Vară, cu abordări tematice captivante. Pe tot parcursul anului organizăm cursuri și ateliere de limbă engleză, germană, spaniolă, abac japonez/calcule mentale, șah, robotică, autoapărare și dezvoltare personală.

Foto by Freepik.

Previous
Previous

Cum creștem copii încrezători și echilibrați? 6 pași esențiali pentru dezvoltarea stimei de sine.

Next
Next

Cum îi ajutăm pe copii să transforme emoțiile negative în oportunități de creștere?