Cum să transformi frica copilului într-o lecție de încredere?

Frica este o emoție normală, ce funcționează ca un mecanism adaptativ la mediul încojurător, având scopul de a ne asigura supraviețuirea. La copii, sursele fricii sunt multiple și sunt strâns legate de etapa lor de dezvoltare: de la frica de străini sau de separare, la cea legată de animale, întuneric sau eșec. Deși nu există temeri normale sau anormale, intensitatea lor este cea care ne indică o eventuală problemă, prin felul în care aceasta interferează cu desfășurarea firească a vieții.

Un copil  poate experimenta anxietate atunci când întâlnește persoane noi, prezintă un proiect în fața clasei sau trebuie să meargă la medic, însă este capabil  să își controleze starea emoțională astfel încât să ducă la bun sfârșit sarcina. Pe de altă parte, un copil anxios va avea puțini prieteni din cauza interacțiunii dificile cu ceilalți, aspect ce se va răsfrânge și asupra vieții de adult, adâncind sentimentul de singurătate. În ceea ce privește performanța școlară, mulți se pot descurca foarte bine în timpul orelor dar să aibă reale dificultăți în situație de examinare, atunci când îngrijorarea împiedică capacitatea de concentrare.

Felul în care se manifestă anxietatea este diferit de la copil la copil, însă indiferent de caz, ea implică afectarea pe trei paliere: cognitiv, fizic și comportamental.  Copilul se concentrează pe aspectele ce implică amenințare, pericol, temându-se să nu fie rănit, ridiculizat, judecat, în timp ce la nivelul corpului va experimenta creșteri ale ritmului cardiac, transpirație, gură uscată, dureri de stomac sau de cap, probleme digestive. În ceea ce privește comportamentul, elementul cel mai important este evitarea, care se poate manifesta atât direct ( refuză să meargă la școală sau să urce scările pe întuneric) cât și indirect ( preferă să se joace pe telefon pentru a nu interacționa cu alți copii).

Iată cele mai frecvente tipuri de anxietate întâlnite în cazul copiilor:

1.Anxietatea generalizată.

Acești copii pot fi cel mai bine descriși printr-o îngrijorare permanentă, ce vizează multe aspecte ale vieții, precum școala, sănătatea lor și a părinților, relațiile sociale. Orice situație nouă îi preocupă excesiv, cerând explicații și lămuriri din partea părinților.

2. Fobiile specifice.

Așa cum indică și numele, anxietatea se manifestă pentru un aspect nume, precum înălțimile, anumite animale,  spații închise, apă, injecții, etc.

3.Anxietatea de separare

Aceasta este manifestată printr-o frică excesivă de a fi despărțit de părinți sau alte persoane de atașament. În anumite cazuri, copilul urmează părintele peste tot, evitând să stea singur într-o cameră sau asigurându-se că este permanent în câmpul lui vizual. Refuză să meargă la școală sau grădiniță iar despărțirea este foarte grea, putând fi dublată de crize puternice în cazul copiilor mici. Îi este greu să rămână singur acasă, să fie lăsat la bunici sau să doarmă la un prieten. Aceste comportamente au la bază temerea că ceva foarte rău se va întâmpla lui sau părintelui.

4.Anxietatea socială

Se referă la frica care apare în situațiile care implică interacțiune socială sau atenția celorlalți asupra lui,  din temerea că vor fi evaluați negativ sau etichetați. Astfel, vor evita situații precum vorbitul la telefon, prezentarea unui proiect, moment artistic, mâncatul în public, înscrierea la un sport sau instrument muzical, etc.

 

After school CoolTure MindS Piața Victoriei – Titulescu, situat în inima sectorului 1, oferă copiilor programe de dezvoltare personală pline de experiențe memorabile, consolidând astfel cunoștințele pentru întreaga lor viață. Accentul nostru principal este pe educația bazată pe experiențe, unde învățarea practică primează în fața teoriei.

Înscrierile în programul de after school sunt deschise elevilor care învață la Școala 3 “Nicolae Titulescu”, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Școala Gimnazială 1 „Sfinții Voievozi”, Școala „Pia Brătianu”, Școala „Ion Heliade Rădulescu”, Școala 170 „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr.5, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

Începând din martie 2025, deschidem programul de activități de weekend pentru copii, în cadrul căruia vom desfășura vizite la muzee și obiective turistice, activități sportive în parc, programe de dezvoltare personală pentru creșterea inteligenței emoționale a copiilor, cursuri interactive de limbi străine, Soroban – aritmetică mentală, robotică și laboratoare de știință.

În cadrul after school CoolTure MindS se desfășoară în fiecare an Școala de Vară, cu abordări tematice captivante. Pe tot parcursul anului organizăm cursuri și ateliere de limbă engleză, germană, spaniolă, abac japonez/calcule mentale, șah, robotică, autoapărare și dezvoltare personală.

Picture by Freepik.

Previous
Previous

De la distragere la focus: cum să dezvolți atenția susținută a copilului tău?

Next
Next

Cum creștem copii încrezători și echilibrați? 6 pași esențiali pentru dezvoltarea stimei de sine.