De la distragere la focus: cum să dezvolți atenția susținută a copilului tău?

Atenția susținută este capacitatea de a menține atenția la o anumită sarcină sau situație în ciuda distracțiilor, a oboselii sau plictiselii. Mai precis, ea presupune să continui ceea ce ai de făcut, acasă sau la serviciu, evitând întreruperile sau întorcându-te imediat la lucru imediat ce o poti face. În ceea ce privește copiii, aceștia pot da dovadă de infinită răbdare și atenție, atunci când fac ceva ceea ce le place: activități monotone, sau de care adulții se plictisesc repede, sunt sursă de prelungă activitate pentru copiii lor.

Menținerea atenției poate fi însă o mare provocare atunci când intervine lipsa interesului sau dificultatea ridicată, cum se întâmplă deseori în cazul temelor, activităților extracurriculare, mersului la școală sau treburilor casnice. Deși nu ne așteptăm ca un copil mic să poată sta liniștit pe parcursul unei ceremonii religioase sau a unei prezentări festive, ce pot dura câteva ore, există o serie de repere generale pe care le putem lua în calcul pentru a determina capacitatea copilului de a rămâne atent, în funcție de vârsta pe care o are:

   -un preșcolar ar trebui să poată sta la o activitate de 15-20 de minute alături de ceilalți colegi sau să poată parcurge complet alături de cineva 1-2 cărți ilustrate, în timp ce de la un copil de 6-8 ani ne putem aștepta să petreacă 20-30 de minute pentru rezolvarea temelor sau să ducă la bun sfârșit o sarcină care durează cel putin 15 minute. Începând cu ciclul gimnazial, 60-90 de minute pentru rezolvarea temelor ( o scurtă pauză) este o țintă realizabilă.

Pentru creșterea atenției susținute a copilului, puteți urma aceste simple strategii:

1.Stați lângă el.

Copiii pot lucra mai bine și pe o perioadă mai lungă de timp dacă cineva este lângă ei. În acest timp, puteți să citiți sau să vă terminați alte sarcini

 2.Creșteți treptat timpul.

Observați cât timp trece până când  copilul dumneavoastră are nevoie de o pauză. Plecând de la acest nivel, adăugați treptat câteva minute. Împărțiți sarcina în bucățele mai mici, și oferiți mici pauze între acestea. Este de preferat ca aceste momente să presupună activitate fizică, ce stimulează activitatea creierului, menținând starea de concentrare și alertă mentală.

 3.Transformați sarcina în ceva interesant.

Fie că este un joc, un concurs sau provocare.

 4.Oferiți-i o activitate pe care o poate face după ce termină sarcina

Astfel va fi motivat să o termine rapid și eficient, știind că la finalul ei va avea un timp alocat unei activități relaxante.

 5.Întăriți comportamentul dorit.

Recompensele pot presupune încurajări sau laude atunci când copilul reușește să rămână în sarcină

6.Controlați mediul de lucru.

Asigurați un spațiu lipsit de distractori și cât se poate de organizat. Fără zgomote, televizor sau alte device-uri pornite. Biroul să aibă doar cele folositoare temelor iar fiecare obiect să fie într-un loc bine cunoscut și care să nu presupună ridicatul de pe scaun. De asemenea, stabiliți o rutină pe care să o respectați: intervalul orar, locul etc.

 

After school CoolTure MindS Piața Victoriei – Titulescu, situat în inima sectorului 1, oferă copiilor programe de dezvoltare personală pline de experiențe memorabile, consolidând astfel cunoștințele pentru întreaga lor viață. Accentul nostru principal este pe educația bazată pe experiențe, unde învățarea practică primează în fața teoriei.

Înscrierile în programul de after school sunt deschise elevilor care învață la Școala 3 “Nicolae Titulescu”, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Școala Gimnazială 1 „Sfinții Voievozi”, Școala „Pia Brătianu”, Școala „Ion Heliade Rădulescu”, Școala 170 „Geo Bogza”, Școala Gimnazială nr.5, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.

Începând din martie 2025, deschidem programul de activități de weekend pentru copii, în cadrul căruia vom desfășura vizite la muzee și obiective turistice, activități sportive în parc, programe de dezvoltare personală pentru creșterea inteligenței emoționale a copiilor, cursuri interactive de limbi străine, Soroban – aritmetică mentală, robotică și laboratoare de știință.

În cadrul after school CoolTure MindS se desfășoară în fiecare an Școala de Vară, cu abordări tematice captivante. Pe tot parcursul anului organizăm cursuri și ateliere de limbă engleză, germană, spaniolă, abac japonez/calcule mentale, șah, robotică, autoapărare și dezvoltare personală.

Foto by Freepik.

Previous
Previous

Cum să transformi un moment tensionat într-o lecție valoroasă pentru copil?

Next
Next

Cum să transformi frica copilului într-o lecție de încredere?